<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=185410355348004&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Podcast: Innoveren en beheren

Een helder gesprek over innoveren en het beheren van je IT

Mike Veldhuis in gesprek met Marijke Kasius COO bij PQR, Marco Lesmeister CCO bij PQR, Rody Kossen, Lead Consultant bij PQR en onze eigen Rob Bloemendal, business consultant bij Nalta.

De vraag waar we ons deze keer over buigen is hoe we digitale transformaties omzetten en businesswaarde halen uit innovaties? Marijke Kasius en Marco Lesmeister leggen ons uit hoe zij dit vanuit hun expertise oppakken. Tenslotte geven Rob Bloemendal en Rody Kossen ons een update over de technische kant van innovaties voor klanten.

Mike: “Marijke, met jou hebben we al vaker gesproken, met Marco niet. Dus Marco, vertel ons even wie je bent en wat jouw rol is bij PQR.”

Marco: “Zoals je net al zei ben ik chief commercial officer bij PQR. Ik ben mijn hele werkzame leven al actief in de ICT en nu dus als CCO.”

Mike: “Jij zit aan de commerciële kant van de business, terwijl Marijke juist aan de operationele kant zit. We gaan het hebben over hoe bedrijven op een beheersbare manier kunnen innoveren. Ik wil even teruggrijpen op de waarom van dit gesprek. Nalta is door PQR gevraagd om onze blik op innoveren met hen te delen. Dat vinden we een eer. We hebben er dus een Teams-sessie van gemaakt en als we toch bezig zijn maken we er meteen ook een podcast van. Marco, een vraag voor jou; wat zie jij gebeuren op het gebied van innovaties bij klanten?”

Marco: “Ze willen bepaalde zaken vooral simpeler maken voor hun gebruikers en goedkoper. En daar kun je AI en Internet of Things bijvoorbeeld heel goed voor inzetten.”

Mike: “Hoe pakken jullie dat aan?”

Marco: “We zetten producten van leveranciers wereldwijd in om het beheer eenvoudiger te maken en gebruikers makkelijker te laten werken. Zodat gebruikers kunnen focussen op hun expertise en alles dat digitaal bijvoorbeeld gemonitord kan worden, inderdaad ook digitaal te laten monitoren.”

Mike: “Ik merk zelf dat het soms best lastig is om in de haarvaten van een business te komen bij de klant. Ze willen innoveren, maar ontdekken wat er precies speelt is voor ons best lastig. Hoe doe jij dat?”

Marco: “Dat herken ik. De IT-afdelingen van onze klanten komen nauwelijks aan innoveren toe. Laat ons de standaard zaken oppakken. Veel bedrijven zien dat IT in de lucht houden niet hun business is. Blijf vooral specialist in jouw business.”

Mike: “Marijke, hoe zorg jij vanuit jouw rol dat innovatie beheersbaar wordt en is?”

Marijke: “Kijk vooral goed naar wat het standaard bedrijfsproces is. Elke innovatie is weer een ding erbij. Neem het mee in je bedrijfsproces, dan maak je het sustainable. En adoptie is belangrijk voor de beheersbaarheid van je innovatie. Voorkom dat maar een persoon in je organisatie alles weet.”

Opengooien en delen

Mike: “Dit gesprek tussen PQR en Nalta is trouwens een mooi voorbeeld van hoe het zou moeten werken in de ICT. Opengooien en samen mooie projecten draaien als specialisten. Zo kunnen we onze klanten beter helpen. Kortom, zorgvuldig innoveren is kennis delen. Marco, zie jij dat meer gebeuren in de markt?” 

Marco: “Jazeker. Er zijn teveel specialismen, je kunt het nooit allemaal alleen.”

Mike: “Andere vraag, hoe kom je in een bedrijf bij de juiste persoon aan tafel?”

Marco: “Je merkt dat de IT-beslissers steeds meer behoefte aan informatie en ondersteuning hebben. Dat maakt het al iets eenvoudiger. En door praktijkvoorbeelden te gebruiken die aansluiten bij hun vraag kunnen wij ze beter overtuigen.”  

Aansluiten bij het standaard bedrijfsproces

Mike: “Dank je Marco en Marijke. Met Rob Bloemendal en Rody Kossen gaan we het hebben over hoe een technische oplossing eruit ziet. Van klantvraag naar technische oplossing. Rob, wat zijn de onderdelen van een digitale informatiestack? Kort en krachtig.”

Rob: “Belangrijk is aansluiten bij het standaard bedrijfsproces van de klant. En creëer een infrastructuur in de cloud. Dat is schaalbaar en deelbaar. Kortom, het beheer ontlasten en aansluiten bij het standaard proces.”

Mike: “Rody, hoe maak jij een technisch design voor een klant?”

Rody: “Essentieel is weten wat de klant wil. Je moet de klant begrijpen. Welke producten passen bij zijn vraag en met welke facetten moeten we rekening houden?”  

Rob: “Een project dat de business moet ondersteunen en alleen op IT draait is kansloos. Dat gaat fout. Je moet de essentiële requirements van de business weten. Waar zit de nood van de klant? Als je dat weet kun je de oplossing invullen.”  

Durf op je bek te gaan

Mike: “Wij werken allemaal traditiegetrouw met de IT-afdelingen van onze klanten. Dat is onze comfortzone. Durven wij misschien de stap naar eindgebruikers en bijvoorbeeld de marketingafdelingen niet te zetten?”

Rody: “Zeker. Dat is lastig. Je moet jouw taal vertalen naar hun taal. Die moet je begrijpen en daar moet je weer uithalen wat zij nodig hebben. Dat is een grote uitdaging.”

Mike: “Hoe doe jij dat?”

Rody: “Ik verplaats me in de persoon die tegenover me zit en probeer te begrijpen wat hij of zij doet. De functie, het werk. De sector waarin het bedrijf actief is. Niet bang zijn om uitleg te vragen en op je bek durven te gaan. Dat is een barrière. Maar als je je voorwerk goed doet kun je gerichtere vragen stellen.”

Rob: “Misschien zit een IT-afdeling zelfs in de weg en zien ze ons als een dreiging. Houd daar rekening mee en neem de IT-mensen altijd mee in het proces.”  

Mike: “Wat is jullie tip voor het beheersbaar houden van innovaties?”

Rob: “Je moet snel en met kleine stappen innoveren. Bruggen bouwen en laten zien wat werkt. En doe het gezamenlijk.”

Rody: “Snel iteraties maken. Kijk bijvoorbeeld naar SpaceX, die doen dat ook. Proberen, herhalen, falen, leren. Met kleine stapjes vooruit.”

Mike: “Kortom, je mag heel groot denken, maar begin heel klein. Dan kun je de meest waanzinnige oplossingen bedenken voor je klanten.” 

Rob: “Precies. Denk agile.”

Wil je dit gesprek in zijn geheel beluisteren, check dan de Nalta podcast #47!

 

Shownotes
Host:
Mike Veldhuis - Nalta

Gasten:
Marijke Kasius - COO PQR
Marco Lesmeister - CCO PQR
Rody Kossen - Lead Consultant PQR
Rob Bloemendal - Business Consultant Nalta

Muziek: Wham - Club Tropicana

This post was brought you by Nalta: www.nalta.com. Subscribe to our podcast and video channels.
Youtube: www.youtube.com/naltatube
Apple Podcast: podcasts.apple.com/us/podcast/nalt…om/id1435529710
Spotify: open.spotify.com/show/1Q0yfeQYDbJ…fLTsSvwP8-HMRGhw
Soundcloud: https://soundcloud.com/naltapodcast