<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=185410355348004&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Podcast: I Won't Back Down, Marijke Kasius, veranderen in tijden van Corona

NALTA PODCAST 42 - I WON'T BACK DOWN

Een goed gesprek met Marijke Kasius, chief operations officer van PQR uit Utrecht

Mike Veldhuis in gesprek met Marijke Kasius van PQR over de rol van IT tijdens de huidige coronacrisis. Is die rol op het gebied van innovatie echt zo groot als we overal lezen? In dit gesprek kijken we met een frisse blik naar IT tijdens deze crisis, diversity binnen het bedrijf en werpen we een waardevolle blik op de menselijke kant van IT en techniek.

Luister hier Spotify 👉 Link
Luister hier bij Apple 👉 Link

Als iemand IT op het lijf geschreven heeft dan is het Marijke Kasius wel. Marijke is moeder van vier, actief in de lokale politiek én directielid van PQR. “Wat ik zo leuk vind aan IT en techniek zijn de nullen en de enen. What you see is what you get. Structuren en processen. Dat is mijn passie”, aldus Marijke.

De crisis in één woord

Mike; “Vertel Marijke, waar staan we als IT-bedrijven tijdens deze coronacrisis volgens jou? En zijn we echt aan het helpen met het digitaliseren van Nederlandse bedrijven?

Marijke; “Corona zorgt dat alles helemaal anders loopt dan gepland. Ik denk dat dat in elk geval de kern van 2020 is, aldus Marijke. “Voor verandermanagers is dit natuurlijk prachtig. Veranderingen waar je anders maanden of jaren mee bezig bent om op de rit te krijgen, worden van de een op de andere dag in gang gezet. Als het doel duidelijk is en de druk groot, gaat de verandering razendsnel.”

“Ik heb lang nagedacht over hoe ik het jaar tot nu toe met een woord kan omschrijven”, vervolgt Marijke. “Kijk, het werk loopt door. De omzet is prima. Effectiviteit van de medewerkers is goed. Angsten die we hadden met betrekking tot thuiswerken zijn ongegrond, dus op dat gebied is niet veel veranderd. Gelukkig. Maar wat ik persoonlijk erg mis is de toevalligheid. Iemand tegen het lijf lopen op kantoor. De tussendoorgesprekjes. De dingen die je tussendoor opvangt. Het is allemaal weggevallen. Dus toevalligheid, dat is mijn woord voor 2020.”

“Dat is eigenlijk verschrikkelijk als je er over nadenkt”, zegt Mike. “Bij Nalta doen we elke dag een online dagstart. Even samen bijpraten en contact hebben met elkaar. Dat is natuurlijk supergeforceerd. Weet je, ik ben gek op zwerven. Op reis gaan, en ook op kantoor zwerf ik graag. Even bij iedereen langslopen, praatje maken. Contact hebben. Dat gaat dus niet meer. Dan doe ik het maar op afstand. Even een chat met iemand starten, belletje plegen. Maar de spontaniteit is eruit. Bij jullie gaat het dus goed?”

Marijke; “Ja, aan het begin van het jaar is veel onduidelijk. Iedereen maakt keuzes, wij ook. Binnen zijn de deuren nu spreekwoordelijk dicht, maar toch zoeken we manieren om contact met elkaar te hebben. En dan is thuiswerken opeens een vast onderdeel van de inrichting van je werkdag.”

Willen veranderen is lastig

Mike; “Andere vraag. Hoeveel is er echt veranderd in Nederland volgens jou?”

“Er zijn zeker sectoren waar écht iets veranderd is. Ik zit in de gemeenteraad en daar stemmen we nu bijvoorbeeld digitaal. Dat had een paar maanden geleden niemand kunnen bedenken. Met Teams kan het opeens wel. En werkplekken verbinden is natuurlijk ook IT”, aldus Marijke.

Mike; “Maar die technieken waren er al. De vraag is waarom we zolang gewacht hebben. Wij zelf overigens ook hoor. Ik kon zo een Teams-meeting opzetten, maar ik reed liever naar een klant. Nu doe ik het wel. Is dat dan innovatie of willen we liever niet veranderen?”

Marijke; “Misschien moeten we ons afvragen of IT essentieel is om de crisis door te komen. Dan is het antwoord ja. De mogelijkheden waren er al, alleen gebruikten we ze onvoldoende. Nu gebruiken we ze wel. Maar dat IT een belangrijk onderdeel van de samenleving is geworden is inmiddels duidelijk. Wat denk jij, werken we straks als dit alles voorbij is ook nog gewoon thuis?”

“Veranderen is lastig voor mensen. Dat kost veel tijd. Ik denk daarom dat hoe langer de crisis duurt, hoe groter de kans dat we blijven thuiswerken. Dan zijn we gewend aan de huidige situatie en willen we niet anders”, aldus Mike.

Marijke; “Dat denk ik ook. Je merkt dat de werk-privébalans veranderd is. Die moeten we weer opnieuw opbouwen. Nog los van de angst die er is voor onze gezondheid en banen. Ik vind het belangrijk dat we daar als bedrijven stil bij staan.”

Niet bij de pakken neerzitten

Mike; “Ik wil het even hebben over onze rol daarin. Hoe kunnen wij vanuit onze expertise tijdens deze crisis optimaal ondersteuning geven aan bedrijven?”

Marijke; “Adoptie. Technisch inrichten kan iedereen. Mensen er op een juiste manier mee laten werken is het moeilijke. Focus dus op hoe je IT gebruikt en wat je als gebruiker handig vindt. Als je die vragen goed beantwoordt, merk je dat IT veel meer ondersteunend wordt. Het moet gewoon werken. Simpel. Geen gedoe. IT moet perfect ondersteunen aan waar jouw bedrijf de focus op heeft. De grote verandering die nu speelt is binnen kantooromgevingen. Van 80% op kantoor zijn naar 100% thuis zijn. Dan heb je het over grotere netwerken, webbrowsers, veiligheid en het hebben van andere verwachtingen.”

Mike; “Een andere kwestie. We nemen samen deel aan een programma bij NLDigital over veranderingen binnen bedrijven op het gebied van diversiteit. Ook bij andere organisaties speelt deze kwestie. Hoe verander je als bedrijf van binnenuit. Ik vind het bijzonder dat juist nu dit soort vragen gesteld worden. Dat vergrootglas op hoe we het deden, hoe we het nu doen en in de toekomst gaan doen als bedrijf. Wat vind jij daarvan?”

“Teams die meer divers zijn scoren gewoon beter. Dat is aangetoond. Onderwerpen worden van veel meer kanten belicht. Voor mij mag dat het nieuwe uitgangspunt zijn”, aldus Marijke.

Mike; “Mee eens en hoe ziet het bedrijf van de toekomst er in die context dan uit volgens jou?”  

“Goh, dat is een lastige vraag…Een bedrijf waarin we op een efficiënte manier de juiste kwaliteiten van iedereen gebruiken, tot een zo duurzaam en goed mogelijk gestructureerd bedrijf.”

prinsessenkasteel

Het prinsessenkasteel

Mike; “Fantastisch. Dat kun je zo als pay-off voor PQR gebruiken. Nog een vraag. Hoe zorg je voor ruimte en creativiteit tijdens deze toch donkere tijden? Volgens mij fröbel jij graag met je kinderen, toch? Dat zag ik laatst op je Insta.

Marijke; “Haha, dat is een goed bewaard geheim.”

Mike; “Maar vertel, wat heb je vorig weekend voor je kinderen gemaakt?”

“Een prinsessenkasteel gemaakt van luierdozen. Ik vind het leuk om ook met mijn handen bezig te zijn. Dan benader je de dingen toch op een andere manier. Raar eigenlijk dat we het lastig vinden om over dit soort zaken te praten, terwijl ze wel heel erg belangrijk zijn. Je had het over balans. Ook dit is balans.”

Mike; “Dat is wat ik ook uit ons gesprek hoopte te halen, dat creativiteit erbij hoort. Blijf je passies volgen en jaag die dromen na. Het is belangrijk om fris in je hoofd te blijven. Kortom, gebruik ook creativiteit om door deze periode te komen en wie weet kom je beter uit de crisis dan je erin ging.”

Wil je dit gesprek in zijn geheel beluisteren, check dan de Nalta podcast #42!

Luister hier Spotify 👉 Link
Luister hier bij Apple 👉 Link