<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=185410355348004&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blog: The Platform, deel 1 Planet Data

‘Prepare for the intelligent future’

The Platform onderzoekt één specifiek onderwerp in vier podcasts en blogposts; waardevolle content, geserveerd als bite size snack. Wij trappen af met ‘Prepare for the intelligent future’, een onderwerp waar veel ondernemingen mee bezig (moeten) zijn. Wat is data en hoe brengt het een onderneming verder? Tijdens de podcasts gaan Mike Veldhuis van Nalta en Michael Morton, VP van Dell Technologies Strategy & Development samen op zoek naar antwoorden. Deel 1: Planet Data.


Data creëren, ook als je slaapt

De term ‘data’ is abstract. Wie bekend is met de tv-serie Star Trek kent Data als ‘alle universele kennis’ gebundeld en gepersonaliseerd in een androïde. Een vermenselijking van gegevens. De term Planet Data doet iets vergelijkbaars; de omvang van data wereldwijd op een menselijke schaal te duiden, zodat iedereen het begrijpt. Bovendien maakt het mensen bewust. Elke dag opnieuw wordt data gecreëerd door en over individuen en bedrijven, van het moment van opstaan tot slapen gaan en zelfs dán wordt nog data gecreëerd. Elk apparaat met een internetverbinding verzamelt data. Van voor de hand liggende apparaten zoals je mobiel en je laptop tot aan het Internet of Things; koelkasten, thermostaten, GPS-systemen en je Apple Watch.

Overdonderend


Ook tijdens je slaap dus. Wie bijvoorbeeld een Apple Watch draagt om zijn of haar slaapritme te controleren verzamelt ook ’s nachts data. En dat terwijl de Apple Watch niet eens zolang bestaat. In een paar jaar tijd is het apparaat volledig geïntegreerd geraakt in onze samenleving. We vinden het vanzelfsprekend. Al die ontwikkelingen gaan razendsnel. De hoeveelheid en complexiteit van data en de snelheid waarmee technologische ontwikkelingen plaatsvinden kan echter overdonderend zijn. Qua hoeveelheid data en bronnen, maar ook regels en wetgevingen, en zorgen die er zijn over privacy. De belangrijkste vraag is; hoe halen we als individu en als onderneming waarde uit al die data? Oftewel, wat hebben we eraan en verandert de data die je hebt ook de keuzes die je maakt en de beslissingen die je neemt?

Episode1_planetdata

Stel alleen vragen die essentieel voor jouw onderneming


De meeste bedrijven hebben geen idee hoeveel data er werkelijk is. Om daar vat op te krijgen en er bewust(er) van te worden, maken we iets dat complex is graag begrijpelijk en inzichtelijk. Een effectieve manier om dit te doen is door jezelf een aantal vragen te stellen. Vooropgesteld dat niemand alle antwoorden heeft, is het essentieel dat je vanuit jouw onderneming kijkt naar welke vragen je specifiek voor jouw bedrijf beantwoord wilt zien. Niemand vindt overigens meteen de juiste antwoorden. Data leren begrijpen en gerichte vragen daarover beantwoorden is een leerproces. Begin daarom met een top 3 van vragen die voor jouw onderneming essentieel zijn en houd daar tijdens het gehele proces aan vast.

Schrijf de vragen op en bespreek ze intern. Zie het maar als het begin van een reis. De volgende vraag die je stelt is; welke data heb je écht nodig voor je onderneming om succesvol te kunnen zijn? Op een gegeven moment heb je je data, de bronnen waar je de data mee creëert en antwoord op je vragen. De laatste vraag is dus; wat betekenen deze antwoorden voor jouw business? Ga je misschien andere keuzes maken? Neem je andere beslissingen? Verandert het je denkrichting?

Kortom, food for thought. De volgende keer bespreken we welke onderdelen essentieel zijn voor de digitale basis van jouw onderneming.

Wil je graag de podcast beluisteren? Je vindt de eerste aflevering hier.