<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=185410355348004&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Podcast: Danny en de Coronacoaster

Nalta Podcast 45: Danny en de Coronacoaster

 

Nalta Podcast op Spotify 👉 Link, en bij Apple 👉 Link

Mike Veldhuis in gesprek met Danny Frietman, de drijvende kracht van de Nederlandse afvaardiging tijdens het SXSW-festival in Austin, Texas. Maar ook supermoderator, inspirator en netwerkondernemer. Centraal staan hoe je in coronatijd zakelijke kansen creëert en de vraag of er snel weer met livemuziek geborreld wordt. Mooie perspectieven om te bespreken.

Een gesprek over digitale én menselijke ups en downs tijdens corona

Mike: “Welkom Danny, goed om je weer te zien en te horen.”

Danny: “Fijn dat we elkaar nu een beetje beter kunnen spreken Mike.”

Mike: “Voor de mensen die jou niet kennen, stel jezelf even voor.”

Danny: “Mijn naam is Danny Frietman. Hagenaar, geen Hagenees. Ik word volgend jaar 50. 20 jaar geleden ben ik gestart in de IT-wereld, waarin ik verschillende rollen heb gehad. Van adviseur en ondernemer tot organisator. Maar altijd bezig met mensen verbinden op inhoud.”

Mike: “Ik heb heel veel vragen voor je.”

Danny: “Kom maar op!”

Mike: “Jij bent binnen de IT-wereld zó geconnecteerd, ik ben benieuwd wat er dit jaar allemaal in Nederland is gebeurd en wat er niet is gebeurd. Ik sprak onlangs iemand die het ‘de coronacoaster’ noemde.”

Danny: “Mooie term.”

Mike: “Precies, want dat is wel exact waar we in zitten.”

Danny: “Helaas heb ik zelf ook corona gehad. Het heeft mij fysiek behoorlijk geraakt. Sinds maart is veel veranderd. Off- en online. Het heeft veel impact gehad op Nederland, op veel manieren. Tegelijkertijd heeft het veel kansen geboden.”

Mike: “Nam jij corona serieus in maart?”

Danny: “Nee, ik had geen idee. Veel was onduidelijk en er was die stip aan de horizon; we zullen het in Nederland niet krijgen. Een maand later zaten we in de eerste lock-down. Daarna begon alles te schuiven en werd alles gecanceled, waaronder ook SXSW waar we samen naartoe zouden gaan. En nu zitten wij hier digitaal aan tafel.”

 

 

Sfeer impressie SXSW2018, New Dutch Wave

Aanpassingsvermogen

Mike: “Jij hebt ontzettend veel vertakkingen in IT-ondernemend Nederland. Wat bespeur je daar?” 

Danny: “Mooie vraag. Bij de grote IT-bedrijven zie ik dat ze om te overleven met z’n allen in het gat zijn gedoken dat ontstaan is. Die bedrijven hebben echt geprofiteerd. De overheid heeft ingezet om haar missies te digitaliseren. Knap hoe ze dat zo snel hebben gedaan. Overigens heeft de overheid ook kritisch gekeken naar hoe ze haar eigen IT het beste kan inrichten. Wij zitten aan de positieve kant van het verhaal Mike. Ik ken ook genoeg schrijnende gevallen in bijvoorbeeld de evenementenhoek.”

Mike: “Over de hele linie zie je dus een hoog aanpassingsvermogen?” 

Danny: “Ongelofelijk.”

Mike: “En aan de menselijke kant, wat zie je daar?”

Danny: “Twee dingen. Een gezond opportunisme en vermoeidheid, zeker de laatste 2 maanden. Ook bij de executives.”

Mike: “Vind jij het nog leuk nu, met wat er allemaal gebeurt?”

Danny: “Ja, ik ben gezegend dat ik IT al jarenlang omarm. Mensen uit de hele wereld kunnen spreken is ongelofelijk, maar wat ik mis is de sociale inspiratie en connectie.”

De Nationale Vrijmibo

Mike: “Iets anders. De afgelopen maanden hebben wij samen iets bijzonders mogen doen. We hebben de online Nationale Vrijmibo georganiseerd. Wat was dat gaaf!”

Danny: “Niet normaal! Jet Rebel die in zijn woonkamer optreedt. Ik kijk het nog vaak terug. En vervolgens vrijmibo’s met Douwe Bob en The Kik. Mooi dat we het nog een keer gaan doen.”  

Mike: “De eerste keer vond ik echt spannend. Dat gaf wel wat zweetvlekken. Maar kerst is natuurlijk hét moment om het jaar af te sluiten met een nieuwe Nationale Vrijmibo. En – tromgeroffel - hoe gaaf is het dat we dat gaan doen met Trijntje Oosterhuis!”

Danny: “18 december om 17.00 uur op YouTube. Geen mooier moment en geen betere artiest.” 

Mike: “Overigens is dit geen Danny en Mike-feestje. Het is een feestje van IT-Nederland. Ons initiatief laat zien hoe graag de IT-wereld een bijdrage levert.”

Danny: “Wat je ziet is dat veel partijen die kansen hebben gepakt, graag iets terug willen geven, door nu een brug te bouwen naar mensen die het in deze fase van het jaar moeilijk hebben.”

Mike: “Dat is weer een mooie brug naar hoe je je koppie fris houdt tijdens corona. Want dat is niet altijd makkelijk. Hoe pep je jezelf op? Ik zoek graag de creatieve kant op, die laat het motortje draaien. Ik heb een vraag van een luisteraar voor je. Komt ie. Mensen zijn moe van videobellen en hebben een gevoel van eenzaamheid. Hoe zie jij dat?”

Danny: “Videobellen is zeker een kans om te verbinden, maar het is geen vervanging van contact. Het helpt, het is een middel. Ik denk dat we naar een balans moeten tussen thuiswerken en sociaal contact. Eenzaamheid bestrijd je met een kopje koffie samen, een praatje met je buren.”  

Jezelf herontdekken en die energie vasthouden

Mike: “Andere vraag. Hoe zie jij digitaal Nederland veranderen onder invloed van corona?” 

Danny: “Alles zit nu in een versnelling. De uitdaging is hocus pocus focus. Keuzes die we nu maken, zijn voor de lange termijn. Er liggen veel maatschappelijke en digitale uitdagingen. Dat zijn veel kansen voor onze markt.”

Mike: “Wil je nog iets kwijt Danny?” 

Danny: “Wat ik hoop is dat we onszelf in 2020 herontdekt hebben en die energie vasthouden en meenemen naar het nieuwe jaar. Dan houden we er toch nog iets positiefs aan over. Dat is de kerstgedachte die ik graag meegeef.”

Mike: “Dankjewel Danny.”

Wil je dit gesprek in zijn geheel beluisteren, check dan de Nalta podcast #45!

De Nationale Vrijmibo vindt plaats op vrijdag 18 december om 17.00 uur op NationaleVrijmibo.nl.