<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=185410355348004&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blog: De Toekomst van de Voordeur

GR The Platform Episode 11 - Coming up Next

We zijn ondertussen alweer twee weken onderweg waarin we kennis hebben gemaakt met authenticatie, autorisatie en de keuze om deze service te bouwen of te kopen. In de podcast van deze week kijken we naar de toekomst van identity management systemen en hoe deze nog meer voordelen voor de gebruikers zullen gaan bieden.

De implementatie

Voor we naar de toekomst kunnen kijken moeten we eerst een identity management systeem implementeren. Auth0, en met hun vele andere partijen, leveren hiervoor een soort blokkendoos aan om developers gebruikersafhankelijke wensen te kunnen bieden zonder dat ze dit zelf hoeven te bouwen, dit noemen ze een SDK (Software development kit). Hierdoor kun je binnen enkele uren al een login pagina hebben geïmplementeerd. 

Toepasbaarheid

Maar voor wie is dit nou eigenlijk van toepassing? Jas geeft hiervoor aan dat het voornamelijk gebruikers zijn die niet teveel moeite en tijd willen besteden aan het implementeren van authenticatie. Een ander interessant feitje dat tijdens een enquête naar voren is gekomen, is dat gebruikers veelal naar een dergelijke service uitreiken wanneer ze meerdere sites willen beheren terwijl ze alle informatie bij elkaar hebben in één cloud omgeving. Maar stel dat je al een een applicatie met authenticatie systeem hebt, kan je dit dan nog wel omzetten? Zelfs daar is een slim idee voor bedacht. Gebruikers kunnen namelijk worden overgezet tijdens het inloggen via de nieuwe inlogpagina. Hierdoor zorg je ervoor dat gebruikers niks doorhebben van de wijziging terwijl de beheerder een schone cloud omgeving heeft met alleen de actieve gebruikers.

De toekomst

Om het over de toekomst te hebben zullen we kijken naar zowel de nabije toekomst als naar de verdere toekomst. Laten we beginnen met de nabije toekomst. Hierbij zal het voornamelijk draaien om gebruiksgemak tijdens het inloggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biometrische login, maar ook hier is het belangrijk om de security in het vizier te houden om hackers die proberen in te loggen met een foto buiten te houden. Daarnaast hebben we ook nog de verdere toekomst. Hiervoor zal de focus met name liggen op de authenticatie tussen verschillende machines. Hier zal de grootste opmars in komen voor de komende jaren. Denk aan 5G en the Internet of Things (IoT) waarbij steeds meer en meer machines met elkaar moeten communiceren om het gebruiksgemak van de gebruiker te verbeteren. 

Dit was alweer de een na laatste aflevering van deze serie. Maar weest gerust volgende week zijn we weer bij je terug met de laatste aflevering van The great balance act, blijf op de hoogte!

Deze blog is een onderdeel van The Platform series. De bijbehorende podcast kan je hier beluisteren en hier bekijken op Youtube.